Skip to content

КАРИЕСОЛОГИЯ И ПРОФИЛАКТИКА

КАРИЕСОЛОГИЯ И ПРОФИЛАКТИКА

Профилактирането на доброто орално здраве е важно, за да се избегнат проблемите в бъдеще. Един от най-честите дентални проблеми, с които се сблъскват хората, са зъбните кариеси.
Кариесът е инфекциозно заболяване на зъбите, което се дължи на разрушаване на зъбната тъкан. Разрушаването се причинява от бактериите, които живеят в устната кухина. Те се хранят със захарите от храната и напитките, които консумирате, като междувременно произвеждат киселини. Най-здравата oбвивка на зъбите, емайлът, се разгражда от киселините, които са продукт на обмяната на бактериите. Киселини, които се внасят в устната кухина с напитки и храна ,също могат да увредят емайловата обвивка.
Да, зъбните кариеси могат да причинят сериозни зъбни проблеми, ако не се лекуват навреме. Ако кариесът не се лекува, той може да продължи да се развива и да достигне най-вътрешната част на зъба, което може да доведе до инфекция на зъбният нерв, усложнения и нелекуван в крайна сметка и до загуба на зъба. Наличието на заболели от кариес зъби води до повишен риск от развитие на кариес върху здравите. Затова е необходимо да се правят редовни профилактични прегледи с рентгенови снимки и да се лекуват навреме засегнатите зъби. Лечението на кариес при нас става със съвременна апаратура и материали, под местна анестезия за безболезнено протичане на сеанса.
Добрата новина е, че зъбните кариеси могат да бъдат предотвратени. Ето някои съвети за поддържане на здрави зъби и предотвратяване на кариес: – Мийте зъбите си два пъти на ден с паста за зъби с флуорид. – Използвайте конец за зъби (или) и при препоръка от вашия лекар и междузъбни четки за почистване на по-трудно достъпните места. – Ограничете консумацията на лепливи въглехидрати(захари), газирани напитки и сладки храни. Редуцирайте броят на приемите на подобни храни и напитки. – Посещавайте зъболекаря си редовно за профилактични прегледи и почистване на зъбите.

а) Препоръчва се да посещавате зъболекаря си за редовни прегледи. Това ще помогне да се установят рано дентални проблеми, като кариеси или пародонтит, и да могат да се предприемат профилактични мерки за лечение преди те да се влошат. Редовните посещения при зъболекаря са също толкова важни и за да се отстранят плаката и зъбният камък, които се натрупват с времето и могат да доведат до проблеми както със зъбите, така и с венците.

б) По-честите посещения при зъболекаря могат да бъдат препоръчителни за хора с по-висок риск от дентални проблеми, като например тези, които имат пародонтит, диабет или имунни нарушения, както и за хора, които пушат или имат не добра устна хигиена.

С цел по-лесно поддържане на доброто дентално здраве на пациентите, в Нордента всеки пациент получава напомнящо съобщение, когато е време за неговия редовен профилактичен преглед. Интервалът между тях е индивидуално определен от лекуващите лекари, спрямо необходимостите на пациента.

В дентална практита НОРДЕНТА , ние се придържаме към принципите на минимално инвазивни техники за лечение на заболяванията на твърдите зъбни тъкани. За това спомагат и ранната диагностика на кариеса и профилактиката му. Използваме методи на реминерализация и идентификация на причината за висока кариесна активност.