Skip to content

Ортодонтия

Ортодонтия

Ортодонтията е дентална специалност, която включва диагностика, профилактика и коригиране на неправилно подредени зъби и челюсти. Обикновено се свързва с използването на брекети (метални или керамични), но може да включва и използването на други средства като алайнери и шини при малките деца.

Има много причини, поради които хората могат да изберат да се подложат на ортодонтско лечение. Една от най-честите причини е с цел подобряване на естетиката на усмивката и лицето като цяло. Естетичната усмивка в хармония с лицето повишава увереността и самочувствието. Освен естетиката, има много други ползи за здравето от ортодонтското лечение, включително

1. Подобрена орална хигиена: Неправилно подредените зъби създават ниши, които са предпоставка за по-лесно натрупване на плака и зъбен камък, по-трудно почистване и в крайна сметка по-трудно поддържане на оптимална орална хигиена и орално здраве. Ортодонтското лечение може да помогне за подреждането на зъбите и да ги направи по-лесни за почистване, и по-лесно поддържане на оралното здраве.

Друга важна полза от едно ортодонтско лечение би била подобряване на функцията на съзъбието. Правилно подредените зъби и добре адаптирана захапка позволява нормално физиологично натоварване на зъбите. Тези фактори са важни за избягване на изтриване на зъбите, травмиране на зъбите и костта и като цяло доброто дентално здраве през целия живот.

Ортодонтското лечение с брекети е най-разпространеният и универсален метод за лекуване на ортодонтски деформации. Чрез тях може да се излекуват всички видове проблеми със захапката и подредбата на зъбите.
Те могат да бъдат стандартни метални брекети или естетични керамични по желание на пациента. Характерното при брекетите е, че те са фиксирани неподвижно към зъбите и не могат да бъдат сваляни.

Лечението с алайнери представлява серия от последователни стъпки с прозрачни шини, които незабележимо подреждат вашите зъби. Ключовото при тях е, че могат да се свалят при миене на зъби и хранене, но е важно да се носят 20-22 часа на ден, за да имат желания ефект. Те са особено подходящи при възрастни пациенти с цел естетични корекции засягащи предимно предните зъби.

Обикновено ортодонтските лечения целящи цялостна корекция на захапката, траят между 1 и 2 години. Често срещано е струпването на предните зъби с възрастта, което влошава естетиката и хигиената. При естетичните ортодонтски корекции, при които не са необходими корекции и зъбни движения на всички зъби, лечението е значително по-кратко и леко, подходящо във всякаква възраст!

може да помогне много при по-леки случаи на неправилно подредени зъби във фронта на възрастни пациенти. С избелване и леки корекции с бондинг се постига прекрасен резултат,а се избягват по-инвазивни процедури като фасети и корони.

Ако обмисляте ортодонтско лечение, важно е да се консултирате с квалифициран ортодонт, който може да оцени вашите индивидуални нужди и да препоръча най-добрия курс на лечение. Заповядайте в дентална клиника Nordenta и заедно ще вземем най-доброто решение за вашата усмивка!