Skip to content

Протетична дентална медицина

Протетична дентална медицина
Дефектите на зъбните редици се лекуват посредством поставяне на фасети,корони, мостове, импланти или протези. В дентална практика НОРДЕНТА се използват имплантатни системи на утвърдени в областта лидери (BioHorizons, Straumann, ).

Короната възстановява формата на увредения зъб и го предпазва от разцепване. При някои дефекти на фронтални зъби могат да се използват порцеланови фасети.

При липса на зъб в зъбната редица, за да се възстанови функцията и естетиката се поставя мост или имплант. Голямо предимство на имплантите е, че при лечение с тях не се налага изпиляване на съседните на дефекта зъби. В някои случaи може да не е подходящо лечение с импланти поради индивидуални особености на челюстите, общи заболявания или лични съображения на пациента. Тогава се прибягва до методите на неподвижно и подвижно протезиране.

Неподвижното протезиране представлява мостове, постоянно фиксирани върху предварително изпилени зъби, т.е. обхваща и съседните на дефекта зъби. В зависимост от материала от който са изработени короните и мостовете, те могат да са металокерамични или изцялокерамични корони.

Подвижното протезиране представлява изработване на снемаеми протези, които се фиксират за съществуващите зъби посредством кукички, стави, фрезоовани кепета и др. Протезите могат да са изработени изцяло от акрилова пластмаса или да включват метален лят скелет.

При липса на всички зъби най-добрата алтернатива за възстановяването им е използването на имплантатни мостове. За целта е необходимо поставянето най-често на 6 импланта в горната и 4 – 6 в долната челюст.