Skip to content

Пародонтология

Пародонтология

Пародонтологията е клон на стоматологията, който се фокусира върху превенцията, диагностиката и лечението на заболявания на венците и зъбодържащия апарат. Заболяването на венците, известно още като гингивит, е бактериална инфекция, която ако остане нелекувана, може да доведе до последващо засягане и на костта, което е по-тежка форма наречена пародонтит. Пародонталните заболявания се причинияват основно от натрупване на плака и зъбен камък върху зъбите, което в последствие може да доведе до възпаление и инфекция на венците и подлежащата кост.

Предотвратяването на пародонтозата включва поддържане на добри орални хигиенни практики, като четкане два пъти на ден, ежедневно почистване с конец и интердентални четки и редовно посещение на зъболекар за прегледи и почиствания. Здравословната диета и начин на живот също могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на венците.

Лечението на пародонталното заболяване обикновено включва неколкократно дълбоко и обстойно почистване, което премахва плаката и зъбния камък от повърхностите на зъбите и корените. В някои случаи могат да бъдат предписани антибиотици или други лекарства, за да се контролира инфекцията. В по-тежки случаи може да се наложи операция за възстановяване на увредени тъкани или за заместване на липсващи зъби.

След пародонталното лечение е ключово да поддържате добра орална хигиена и да посещавате редовно зъболекаря за последващи поддържащи профилактични грижи, които ще осигурят запазване на постигнатотото пародонтално здраве.