Skip to content

КАРИЕСОЛОГИЯ И ПРОФИЛАКТИКА

КАРИЕСОЛОГИЯ И ПРОФИЛАКТИКА

Профилактирането на доброто орално здраве е важно, за да се избегнат проблемите в бъдеще. Един от най-честите дентални проблеми, с които се сблъскват хората, са зъбните кариеси.
Кариесът е инфекциозно заболяване на зъбите, което се дължи на разрушаване на зъбната тъкан. Разрушаването се причинява от бактериите, които живеят в устната кухина. Те се хранят със захарите от храната и напитките, които консумирате, като междувременно произвеждат киселини. Най-здравата oбвивка на зъбите, емайлът, се разгражда от киселините, които са продукт на обмяната на бактериите. Киселини, които се внасят в устната кухина с напитки и храна ,също могат да увредят емайловата обвивка.
Да, зъбните кариеси могат да причинят сериозни зъбни проблеми, ако не се лекуват навреме. Ако кариесът не се лекува, той може да продължи да се развива и да достигне най-вътрешната част на зъба, което може да доведе до инфекция на зъбният нерв, усложнения и нелекуван в крайна сметка и до загуба на зъба. Наличието на заболели от кариес зъби води до повишен риск от развитие на кариес върху здравите. Затова е необходимо да се правят редовни профилактични прегледи с рентгенови снимки и да се лекуват навреме засегнатите зъби. Лечението на кариес при нас става със съвременна апаратура и материали, под местна анестезия за безболезнено протичане на сеанса.
Добрата новина е, че зъбните кариеси могат да бъдат предотвратени. Ето някои съвети за поддържане на здрави зъби и предотвратяване на кариес: – Мийте зъбите си два пъти на ден с паста за зъби с флуорид. – Използвайте конец за зъби (или) и при препоръка от вашия лекар и междузъбни четки за почистване на по-трудно достъпните места. – Ограничете консумацията на лепливи въглехидрати(захари), газирани напитки и сладки храни. Редуцирайте броят на приемите на подобни храни и напитки. – Посещавайте зъболекаря си редовно за профилактични прегледи и почистване на зъбите.

а) Препоръчва се да посещавате зъболекаря си за редовни прегледи. Това ще помогне да се установят рано дентални проблеми, като кариеси или пародонтит, и да могат да се предприемат профилактични мерки за лечение преди те да се влошат. Редовните посещения при зъболекаря са също толкова важни и за да се отстранят плаката и зъбният камък, които се натрупват с времето и могат да доведат до проблеми както със зъбите, така и с венците.

б) По-честите посещения при зъболекаря могат да бъдат препоръчителни за хора с по-висок риск от дентални проблеми, като например тези, които имат пародонтит, диабет или имунни нарушения, както и за хора, които пушат или имат не добра устна хигиена.

С цел по-лесно поддържане на доброто дентално здраве на пациентите, в Нордента всеки пациент получава напомнящо съобщение, когато е време за неговия редовен профилактичен преглед. Интервалът между тях е индивидуално определен от лекуващите лекари, спрямо необходимостите на пациента.

В дентална практита НОРДЕНТА , ние се придържаме към принципите на минимално инвазивни техники за лечение на заболяванията на твърдите зъбни тъкани. За това спомагат и ранната диагностика на кариеса и профилактиката му. Използваме методи на реминерализация и идентификация на причината за висока кариесна активност.

ДЕТСКА СТОМАТОЛОГИЯ

ДЕТСКА СТОМАТОЛОГИЯ
Кариесът е инфекциозно заболяване на зъбите, което се дължи на разрушаване на зъбната тъкан. Разрушаването се причинява от бактериите, които живеят в устната кухина. Те се хранят със захарите от храната и напитките, които консумирате, като междувременно произвеждат киселини. Най-здравата oбвивка на зъбите, емайлът, се разгражда от киселините, които са продукт на обмяната на бактериите. Киселини, които се внасят в устната кухина с напитки и храна ,също могат да увредят емайловата обвивка.

Състоянието на временното съзъбие е определящо за условията, при които ще поникват постоянните зъби. Затова е необходимо ранно диагностициране и лечение на кариеса на детските зъби. Запазването на млечните зъби е важно и с оглед запазване място за постоянните зъби. Те трябва да се лекуват навреме, но веднъж възникнало възпаление в корените на млечното зъбче, може да се създаде предпоставка за увреждане на подлежащия постоянен зъб и да се наложи временният да се извади.

Обучението на децата за важността на здравето на зъбите е от съществено значение за дългосрочното им орално здраве. Също така е важно редовните зъболекарски прегледи да станат рутинна част от тяхното здраве. Колкото по-често, децата, посещават зъболекаря си без там да се извършват тежки лечебни процедури, а само рутинни прегледи толкова по-позитивно ще е тяхното отношение към денталните посещения. Родителите също могат да дадат пример и да се уверят, че планират и посещават сами своите зъболекарски прегледи. И накрая, родителите могат да насърчават децата да задават въпроси и да изразяват всички страхове или притеснения, които може да имат относно ходенето на зъболекар, така че да се чувстват по-комфортно и да имат желание да се грижат за здравето на зъбите си.

Подмяната на млечните зъби с постоянни трае от 6-тата до 14-15 годишна възраст. Веднъж поникнали постоянните зъби на децата се лекуват както при възрастните. Постоянните зъби пробиват в период на все още не добре установени хигиенни навици, като обикновено в същото време има излишък от венечна тъкан около тях. Това допълнително затруднява почистването. Затова е необходим контролът на родителите и зъболекарите да продължи до 10-12 годишна възраст.
При нас в НОРДЕНТА се отделя време и внимание на детето, за да се почувства то сигурно в обстановката на зъболекарския кабинет. Така лечението протича гладко и малкият пациент си отива с усмивка.

Протетична дентална медицина

Протетична дентална медицина
Дефектите на зъбните редици се лекуват посредством поставяне на фасети,корони, мостове, импланти или протези. В дентална практика НОРДЕНТА се използват имплантатни системи на утвърдени в областта лидери (BioHorizons, Straumann, ).

Короната възстановява формата на увредения зъб и го предпазва от разцепване. При някои дефекти на фронтални зъби могат да се използват порцеланови фасети.

При липса на зъб в зъбната редица, за да се възстанови функцията и естетиката се поставя мост или имплант. Голямо предимство на имплантите е, че при лечение с тях не се налага изпиляване на съседните на дефекта зъби. В някои случaи може да не е подходящо лечение с импланти поради индивидуални особености на челюстите, общи заболявания или лични съображения на пациента. Тогава се прибягва до методите на неподвижно и подвижно протезиране.

Неподвижното протезиране представлява мостове, постоянно фиксирани върху предварително изпилени зъби, т.е. обхваща и съседните на дефекта зъби. В зависимост от материала от който са изработени короните и мостовете, те могат да са металокерамични или изцялокерамични корони.

Подвижното протезиране представлява изработване на снемаеми протези, които се фиксират за съществуващите зъби посредством кукички, стави, фрезоовани кепета и др. Протезите могат да са изработени изцяло от акрилова пластмаса или да включват метален лят скелет.

При липса на всички зъби най-добрата алтернатива за възстановяването им е използването на имплантатни мостове. За целта е необходимо поставянето най-често на 6 импланта в горната и 4 – 6 в долната челюст.

Ендодонтско лечение

Ендодонтско лечение

Ендодонтията е дял от денталната медицина, която има за предмет лечението на кореновите канали.

Кореново лечение се налага при засягане на нерва от възпаление в следствие на дълбок кариес, травма или протетична причина. При нелекуване на възпалението на нерва,костта около зъбния корен реагира с образуване на така наречените грануломи. Прогнозата при лечение на кореновите канали е по-добра, когато лечението е проведено преди да се е стигнало до възпаление в костта.

Понякога поради недобре проведено кореново лечение в миналото или поради просмукване на микроби покрай недобре уплътнено възстановяване се налага прелекуване на каналите.

Лечението на кореновите канали обикновено протича след добро обезболяване и при поставено платно за изолиране на лекувания зъб(кофердам). В зависимост от зъба, каналите могат да са от 1 до 4,понякога и повече. След установяване на проходимостта им, каналите се разширяват и обработват химически с разтвори. Това осигурява възможно най-пълно премахване на съдържимото на каналите и дезинфекцията им. След това каналите се запълват с биологично поносим материал ( гутаперка и кремообразен сийлър). Така запълнени каналите се запечатват с цимент, който подсигурява защита срещу бактериална инвазия. След тази манипулация зъбът е готов за последващо възстановяване с обтурация или корона.

В дентална практика Нордента ендодонткото лечение се извършва под микроскоп,което сигурява по-висока прецизност и разширява спектъра на манипулациите (затваряне на перфорации, установяване на пукнатини, отстраняване на счупени инструменти, откриване на допълнителни канали).

Пародонтология

Пародонтология

Пародонтологията е клон на стоматологията, който се фокусира върху превенцията, диагностиката и лечението на заболявания на венците и зъбодържащия апарат. Заболяването на венците, известно още като гингивит, е бактериална инфекция, която ако остане нелекувана, може да доведе до последващо засягане и на костта, което е по-тежка форма наречена пародонтит. Пародонталните заболявания се причинияват основно от натрупване на плака и зъбен камък върху зъбите, което в последствие може да доведе до възпаление и инфекция на венците и подлежащата кост.

Предотвратяването на пародонтозата включва поддържане на добри орални хигиенни практики, като четкане два пъти на ден, ежедневно почистване с конец и интердентални четки и редовно посещение на зъболекар за прегледи и почиствания. Здравословната диета и начин на живот също могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на венците.

Лечението на пародонталното заболяване обикновено включва неколкократно дълбоко и обстойно почистване, което премахва плаката и зъбния камък от повърхностите на зъбите и корените. В някои случаи могат да бъдат предписани антибиотици или други лекарства, за да се контролира инфекцията. В по-тежки случаи може да се наложи операция за възстановяване на увредени тъкани или за заместване на липсващи зъби.

След пародонталното лечение е ключово да поддържате добра орална хигиена и да посещавате редовно зъболекаря за последващи поддържащи профилактични грижи, които ще осигурят запазване на постигнатотото пародонтално здраве.

Естетична дентална медицина

Естетична дентална медицина

Хармонизирайки усмивката, естетичната дентална медицина повишава самочувствието ви. Ние в Дентална практика Нордента се стремим по минимално инвазивен начин да подобрим вашата визия. Избелването е процедура, която не променя качествата на емайла и не наранява зъбите ви, когато е изпълнена под контрола на стоматолог.

Избелването на зъби е съвременен и утвърден козметичен метод за подобряване на естетиката. За правилното й прилагане е от съществено значение оценката на стоматолога за състоянието на съзъбието.

Работим с утвърдената американска система за избелване Opalescece.

Избелване на зъбите в клиничи условия

Това избелване се провежда в стоматологичния кабинет. Зъбите се изолират и по пoвърхността им се нанася избелващ гел. Процедурата е напълно безболезнена и трае около час и може да се повтори , ако има нужда.

Избелване в домашни условия

Процедурата се извършвa у дома с предварително изработени по зъбите силиконови шини. В удобно за пациента време , той нанася избелващ гел в шините и ги поставя на зъбите за няколко часа. Резултатът е плавен и траен , като шините могат да се използвaт отново в по-късен етап за освежаване на цвета.

Бондинг

Бондинг

Бондингът е естетическа процедура, която включва художествена реставрация, най-вече на зъбите в естетичната зона. Бондингът се извършва чрез предварително планиране на дизайнът на усмивката спрямо индивидуалните изисквания на пациента и характеристиката на неговото лице и усмивка. По този начин, пациентът може да получи представа за планираните изграждания и да се направят промени, преди окончателната процедура. Използва се фотополимерен композит, като не е необходимо изпиляването на зъбите преди това. Целта е постигане на една естествена и красива усмивка.

Бондингът може да се използва за различни цели, включително:

Бондингът често се препоръчва за пациенти, които имат дребни козметични проблеми със зъбите си, тъй като това е минимално инвазивна и рентабилна опция за лечение. Също така може да бъде добър вариант за пациенти, които искат да подобрят външния вид на зъбите си, но не са готови да се ангажират с по-обширни козметични процедури като фасети или корони.

Едно от основните предимства на бондингът е, че може да бъде извършено с едно посещение в кабинета, което обикновено отнема около 30-60 минути за зъб. Процедурата също е сравнително безболезнена и не изисква почти никаква анестезия. Друго предимство е, че композитният материал, може да бъде съчетан по цвят с околните зъби, което го прави много естествено изглеждащо решение.

Въпреки това е важно да се отбележи, че бондингът не е толкова траен, колкото други козметични стоматологични процедури, като фасети или корони. Композитният материал, използван при бондинга, може да се начупи или износи с времето и може да се наложи да се подменя на всеки 5-10 години. В допълнение, бондингът може да не е подходящо за по-сериозни козметични проблеми или за пациенти с определени зъбни заболявания.

Ако обмисляте бондинг като опция за лечение, важно е да се консултирате с квалифициран дентален специалист, който може да оцени вашите индивидуални нужди и да препоръча най-добрия курс на лечение.

Фасети

Фасети

Фасетите са козметично лечение на зъбите, което включва поставянето на тънки, изработени по поръчка люспи от порцелан или композитна смола върху предната повърхност на зъбите. Фасетите могат да се използват за подобряване на външния вид на зъби, които са обезцветени, начупени, неправилно подредени или неравномерно разположени.

Фасетите често се препоръчват на пациенти, които имат по-големи козметични проблеми със зъбите си или които искат да постигнат по-голяма трансформация на усмивката си. Процедурата обикновено включва две до три посещения в кабинета, като първото посещение включва консултация и фотодокументация и дигитално сканиране на съзъбието за да може да се изработи индивидуален дизайн на усмивката. По този начин пациентът може да се визуализира и да се направят необходими промени преди окончателното поставяне на фасетите. А следващите посещения включват подготовка на зъбите и залепване на фасетите.

Едно от основните предимства на фасетите е, че могат да издържат много години при правилна грижа и вцетът и е устойчив. Фасетите често се използват за постигане на множество козметични подобрения наведнъж, като подобряване на цвета, формата и подреждането на зъбите.

Ако обмисляте фасети като опция за лечение, важно е да се консултирате с квалифициран дентален специалист, който може да оцени вашите индивидуални нужди и да препоръча най-добрия курс на лечение.

Ортодонтия

Ортодонтия

Ортодонтията е дентална специалност, която включва диагностика, профилактика и коригиране на неправилно подредени зъби и челюсти. Обикновено се свързва с използването на брекети (метални или керамични), но може да включва и използването на други средства като алайнери и шини при малките деца.

Има много причини, поради които хората могат да изберат да се подложат на ортодонтско лечение. Една от най-честите причини е с цел подобряване на естетиката на усмивката и лицето като цяло. Естетичната усмивка в хармония с лицето повишава увереността и самочувствието. Освен естетиката, има много други ползи за здравето от ортодонтското лечение, включително

1. Подобрена орална хигиена: Неправилно подредените зъби създават ниши, които са предпоставка за по-лесно натрупване на плака и зъбен камък, по-трудно почистване и в крайна сметка по-трудно поддържане на оптимална орална хигиена и орално здраве. Ортодонтското лечение може да помогне за подреждането на зъбите и да ги направи по-лесни за почистване, и по-лесно поддържане на оралното здраве.

Друга важна полза от едно ортодонтско лечение би била подобряване на функцията на съзъбието. Правилно подредените зъби и добре адаптирана захапка позволява нормално физиологично натоварване на зъбите. Тези фактори са важни за избягване на изтриване на зъбите, травмиране на зъбите и костта и като цяло доброто дентално здраве през целия живот.

Ортодонтското лечение с брекети е най-разпространеният и универсален метод за лекуване на ортодонтски деформации. Чрез тях може да се излекуват всички видове проблеми със захапката и подредбата на зъбите.
Те могат да бъдат стандартни метални брекети или естетични керамични по желание на пациента. Характерното при брекетите е, че те са фиксирани неподвижно към зъбите и не могат да бъдат сваляни.

Лечението с алайнери представлява серия от последователни стъпки с прозрачни шини, които незабележимо подреждат вашите зъби. Ключовото при тях е, че могат да се свалят при миене на зъби и хранене, но е важно да се носят 20-22 часа на ден, за да имат желания ефект. Те са особено подходящи при възрастни пациенти с цел естетични корекции засягащи предимно предните зъби.

Обикновено ортодонтските лечения целящи цялостна корекция на захапката, траят между 1 и 2 години. Често срещано е струпването на предните зъби с възрастта, което влошава естетиката и хигиената. При естетичните ортодонтски корекции, при които не са необходими корекции и зъбни движения на всички зъби, лечението е значително по-кратко и леко, подходящо във всякаква възраст!

може да помогне много при по-леки случаи на неправилно подредени зъби във фронта на възрастни пациенти. С избелване и леки корекции с бондинг се постига прекрасен резултат,а се избягват по-инвазивни процедури като фасети и корони.

Ако обмисляте ортодонтско лечение, важно е да се консултирате с квалифициран ортодонт, който може да оцени вашите индивидуални нужди и да препоръча най-добрия курс на лечение. Заповядайте в дентална клиника Nordenta и заедно ще вземем най-доброто решение за вашата усмивка!

Имплантология

Имплантология

Денталната имплантология е сред най-бързо развиващите се дентални специалности, която позволява заместването на липсващи зъби. Зъбните импланти са малки титаниеви елементи, които се имплантират хирургически в челюстната кост, където се сливат с костта, за да създадат стабилна основа за поставяне на коронка или мост. Денталният имплант изпълнява ролята на „корен“ на зъба.

Има много причини, поради които хората могат да изберат да се подложат на лечение със зъбни импланти. Една от най-често срещаните причини е заместване на липсващи зъби, което може да подобри външния вид и функцията, следователно и качеството на живот. Има много ползи за здравето от лечението с дентални импланти, включително

Липсващите зъби могат да затруднят правилното дъвчене, което може да доведе до храносмилателни проблеми и недохранване. Зъбните импланти могат да възстановят дъвкателната функция, позволявайки на пациентите да се наслаждават на по-голямо разнообразие от храни и да поддържат по-добро цялостно здраве.

Когато зъбите липсват, челюстната кост може да започне да се стопява. Зъбните импланти стимулират челюстната кост да поддържа плътността си и предотвратяват по-нататъшна загуба на кост.

Липсващите зъби могат да повлияят на говорните модели, което затруднява произнасянето на определени звуци. Зъбните импланти могат да помогнат за възстановяване на яснотата на речта и подобряване на комуникационните умения.

Липсващите зъби могат да имат отрицателно въздействие върху самочувствието и увереността. Зъбните импланти могат да помогнат за възстановяване на естествения вид на усмивката и за повишаване на самочувствието.

Заповядайте на консултация в дентална клиника Nordenta, където ще ви направим обстоен преглед и ще преценим дали имате нужда от лечение с импланти!